Nieuwe Helling: Big Data

Wat we kopen, met wie we contact hebben, waar we naartoe gaan: steeds meer gegevens over onze levens veranderen in grote datastromen. Maar waarvoor kunnen ze worden gebruikt en van wie zijn deze gegevens? Welke omgang met big data, algoritmes en technologie past bij de samenleving die we voorstaan? Daarover gaat het winternummer van tijdschrift de Helling.

Van wie zijn de data, wie mag ze verzamelen en wie mag er wat mee doen? Al deze vragen raken het algemeen belang en schreeuwen dus om een politiek programma. Bij wijze van voorbeeld komen in deze Helling enkele terreinen uit zowel de publieke als private sector aan de orde: de banken, de zorg, de belastingdienst, de energievoorziening, de journalistiek en de inrichting van de stedelijke ruimte. Overal is dringend regelgeving nodig: rondom privacy, het gerechtvaardigd gebruik van gegevens, over marktdominantie, fraudebestrijding en transparantie. Maar ook de onuitgesproken culturele vooronderstellingen van deze systemen worden zelden bevraagd. Juist dat is bij uitstek een opgave voor de politiek.

Het winternummer van tijdschrift de Helling, over big data, verscheen op 20 december. Klik hier voor de inhoudsopgave.


Posted

in

by