Kattenbel 5: Willen wij een basisinkomen?

Willen wij een basisinkomen?
Bij verregaande automatisering is het inderdaad wenselijk en noodzakelijk om het individu van de (onderschikkende) arbeidsrol te bevrijden. Maar mensen hebben meer afhankelijkheidsrelaties dan het inkomen alleen. Een individu is geen bankrekening, maar een sociaal, digitaal en ecologisch wezen. Een wezen dat leeft in, en dankzij, een uitdijend web van burgerlijke, sociale en commerciële relaties.
In een samenleving waar het primaat niet bij burger maar bij de markt berust, wordt een basisinkomen afgestemd op de vereisten van het kapitaal in plaats van die van de mens. Dan is een basisinkomen geen instrument om de sociaalecologische samenleving te organiseren, maar om de surpluswinst veilig te stellen.
Eerst dus maar de revolutie.

Geplaatst in de Helling 1, 2017


Posted

in

by

Tags: