Onze winnende inzending voor Panorama Lokaal

Hoera! Onze inzending ‘Waddenbuurt Commons’ heeft Panorama Lokaal Schalkwijk gewonnen, een ontwerpprijsvraag om de Haarlemse wijk klaar te maken voor de toekomst. Dat heeft de jury bekendgemaakt tijdens een online uitzending.

Hoe verbeteren we een buurt waar de helft van de gebouwen op de slooplijst staat? Ons plan ‘Waddenbuurt Commons’ (Jeffrey Bolhuis, AP+E; Daryl Mulvihil, studio dmau; Socrates Schouten, Waag) heeft gewonnen! Waddenbuurt Commons zet de dreiging van sloop om naar een kans voor de buurt en creëert nieuwe plekken om te wonen, werken, leren en ontmoeten. Onder het motto ‘waardeer, gebruik, versterk’ zoeken wij niet alleen naar verbeteringen in het dagelijkse leven in de Waddenbuurt, maar creëren we ook een plek waarmee de buurt in zichzelf kan investeren. Zo zorgen we ervoor dat Schalkwijk het kapitaal kweekt om een deels onzekere toekomst mee in te kunnen gaan. Meer informatie over de inzending hier >

Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “De jury is gecharmeerd van het hergebruik van de bouwblokken. Ook heeft dit team goed gekeken naar de initiatieven die er al zijn in de wijk. Essentieel is dat bewoners er een wooncarrière kunnen maken. Dat zij niet weg hoeven als het hen beter gaat. Zo blijven rolmodellen behouden voor de buurt.”

Floor Roduner, wethouder van de gemeente Haarlem: “Haarlem is er trots op geselecteerd te zijn voor Panorama Lokaal en het heeft ons ook iets extra’s gebracht voor Schalkwijk. Het heeft ons geholpen om met een nieuwe blik naar die wijk te kijken. Er gaat de komende jaren veel veranderen in het gebied, met name rond de Europaweg; Schalkwijk begint aan haar tweede jeugd!”

Wij stellen een nieuw ’Commons College’ dat buurtgenoten een ruimte verschaft voor nieuwe vormen van onderwijs en uitwisseling, en waar bewoners kunnen investeren in hun eigen buurt.

Panorama Lokaal

De prijsvraag is uitgeschreven door de gemeente Haarlem, woningcorporatie Pré Wonen en de wijkraad van Molenwijk. Via Panorama Lokaal vroegen zij eind 2019 architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers om voorstellen te maken voor de herinrichting en programmering van de openbare ruimte, om het stadsdeel zo een eigen identiteit en een nieuw perspectief te bieden. Hoe kan de openbare ruimte worden ingericht zodat deze geschikt is voor ontmoetingsplekken en voorzieningen? Meer informatie over de inzendingen en het juryrapport staan op de website Panorama Lokaal.


Posted

in

by