Hoe groen is zwart?

Sinds kort is er een lettertype beschikbaar dat 20% minder inkt verbruikt dan het gemiddelde lettertype: ecofont (gratis). Het trucje is enigszins verbazingwekkend: er zitten ‘gaten’ in. Deze witte plekjes kosten geen inkt om te printen, maar zijn niet te zien als de tekst op normale leesgrootte wordt afgedrukt. Hoe sympathiek. Mezelf de vraag stellende wat dit bespaart, zal het waarschijnlijk de vermindering van chemisch afval zijn – minder inkt gebruiken betekent minder cartridges weggooien. Maar je kan ze ook laten bijvullen, wat geen afval veroorzaakt. Al is minder gebruiken natuurlijk áltijd beter dan meer gebruiken.

In de digitale wereld is meer zwart juist beter. De website blackle toont de google-zoekmachine, maar dan in het zwart. Voordeel? Je scherm verbruikt minder energie aan die grote lap fel-witte achtergrond van de website die immers zéér vaak wordt bezocht.

Dit artikel wijdt lekker uit over dit fenomeen, en vindt uit dat andere websites nog grotere energiebesparingen kunnen opleveren dan bij google.

Maar hoe groot is de winst eigenlijk echt? Volgens een ander artikel op die website verbruikt een ‘ouderwetse’ monitor met beeldbuis (CRT-monitor) 2,5 tot 4 kier zoveel energie als een LCD-scherm (80-100 vs. 25-35 watt). Inderdaad is het energieverbruik bij CRT 43% hoger als er wit wordt getoond in plaats van zwart, terwijl dit bij LCD geen verschil uitmaakt. Een andere website merkt op dat het bekijken van google-pagina’s echter toch in het niet valt ten opzichte van het gemiddelde schermgebruik, dus ziet deze blackle-inspanningen als futiel (zonder er de onmiskenbare sympathie van op te merken. Alhoewel, een zwarte achtergrond sympathiek? Ik houd er niet zo van…)

LCD’s zijn in stroomgebruik echter weer gevoeliger voor helderheid: zoals kan worden verwacht, gebruikt een helderder beeld (= feller licht) meer stroom. Dit effect bij CRT bestaat uiteraard ook, maar is iets zwakker.

Je beeldscherm uitzetten is uiteraard een fantastische energiebesparing, als je van je computer wegbent. Bij CRT’s en LCD’s kun je het scherm meestal met de aan/uit-knop uitzetten. Op laptops is dat moeilijker en verschilt het per merk. Ik gebruik een Apple laptop, waarbij de helderheid via het toetsenbord te regelen is. Het scherm, althans de verlichting ervan, valt uit op de laagste helderheidsstand. Er wordt nog wel beeld getoond – dat kan met LCD, geen licht maar wel beeld. Als er een lamp op het scherm schijnt, zie je nog net wat er op het scherm staat.

De schermen van andere laptops zijn hiermee waarschijnlijk niet uit te zetten, maar laptops zijn makkelijk in slaapstand te zetten – in de meeste gevallen door slechts het scherm dicht te klappen. Daarbij is het een verademing dat Macs in een vloek en een zucht weer uit de slaapstand komen – nog geen 5 seconden en je bent weer aan de slag.

Als je verwacht dat je deze moeite van handmatige energiebesparing niet kan opbrengen, kun je altijd instellen dat het scherm vanzelf uitgaat als je – bijvoorbeeld – 3 minuten niet actief bent geweest. Tips hiervoor staan op de genoemde website.

Natuurlijk kan ik het energieverbruik van de computers zelf nu niet onbesproken laten. PC’s gebruiken 60-200 watt exclusief scherm, Macs iets minder (80-120 watt mét ingebouwde LCD) en laptops nog minder (20-45 watt). Zet die dingen lekker uit als je een poos weg bent; slaapstand is een goed alternatief voor kortere afwezigheid. Maar als je twee gloeilampen in je kamer hebt hangen, kun je beter eerst die vervangen voordat je je met je computer bezighoudt.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.