2009. Vaarwel Maakbaarheid 6.0

Nieuwjaarsspeech van DWARS Amsterdam bij de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks Amsterdam, donderdag 8 januari 2009.

Welkom allen! Welkom in 2009, federale raadsleden en bestuursleden, en ook welkom aan alle raadsleden en bestuursleden van de stadsdelen! 
Véértien stadsdelen. Ik ken ze al bijna allemaal uit m’n hoofd! Maar alle gekheid op een stokje, het zijn er wel een beetje veel. Dit werd afgelopen jaar gelukkig ter sprake gebracht door enkele groenlinkse bestuurders. Zodat onze partij, volgens het Parool, Amsterdam wil afschaffen. Ik zeg vast dat DWARS de barricaden op zal gaan mocht het ooit zover komen!

Maar gelukkig was slechts het Parool die visie toegedaan. Aan de pvda zal het in elk geval niet liggen. Welkom, pvda’ers. U vormt de meerderheid van het politieke en ambtelijke apparaat in Amsterdam. En dat is natuurlijk een prettige positie. 

In een interview in NRC Handelsblad was echter te lezen dat deze bestuurlijke overmacht door uw Lodewijk Asscher eigenlijk een beetje gehekeld wordt! Log, bureaucratisch, onveranderlijk, maar nog altijd overtuigd van de maakbare samenleving, zo werd het ongeveer gekenschetst. 

Maar neem dan de plannen voor de wallen, ofwel postcodegebied 1012, gedirigeerd door diezelfde Lodewijk Asscher. De prostitutie tot twee straatjes ingeperkt, gezellige ateliertjes hier en daar, en natuurlijk de BIBOP-machine om het er smetteloos schoon te krijgen. 

Hoe DWARS het ook bekijkt, het lijkt toch of daar weer een Maakbaarheid 6.0 is uitgevonden. Maar het gaat helemaal niet om maakbaarheid, ofwel het schuiven van legoblokjes om te kijken of de mannetjes zich dan beter gaan gedragen. We hebben niks aan loodsen vol vastgeroeste bestuurders. Wij willen actie! DWARS Amsterdam wil een autoloze binnenstad. Dat zou 1012 nog eens goed doen! En die UNESCO-wereldranglijst, daar staan we zo op. 

DWARS Amsterdam wil de vrachttram. En hadden we geen grachten en kanalen? Laten we de boel lekker per boot bevoorraden! Nou goed, wel even wachten als er schaatsijs ligt, natuurlijk. Prutser

We willen groene daken, creativiteit en recreativiteit in de haven, en biologische streekmarkten door de hele stad. Maak van Amsterdam een Transition Town! Dit frisse en fruitige klimaatinitiatief uit Engeland laat zien waar we het van moeten hebben, komende tientallen jaren. Concrete handelingen en veranderingen, zoals dat dan heet, ‘van onderop’. De stad is, als broeinest van creativiteit en vernieuwende energie, dé plek om lekker direct aan de slag te gaan met het klimaat, en niet te wachten op een onzeker Kopenhaags consensus. We steken de handen uit de mouwen en gaan het gewoon doen.

Dag maakbaarheid, welkom… DOEbaarheid!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.