Het omgekeerde tijdperk van Geert

Geert Wilders houdt ons bezig. We piekeren en ergeren ons suf om zijn Vrijheidspartij – terwijl we weten dat het een verspilling van onze tijd is, en elk beetje aandacht meer koren op zijn molen is. Toch kan politiek Nederland niet om hem heen. Wilders heeft namelijk één politieke strategie, en die lukt: hinderlijk zijn. Bij wijze van zelftherapie neem ik daarom even de tijd om alle frustraties en onbegrip te benoemen, wat hopelijk meteen de laatste keer is.

De analyse: Geert en zijn PVV hebben één mager setje standpunten, die ze te pas en te onpas (meestal het laatste) oprispt en voor mij toch veel van een braakbal wegheeft. ’t Hoeft vooral niet relevant te zijn voor het onderwerp dat op de tafel ligt, of het moet weer de schuld van de Islam en de linkse kerk zijn. Zodat de oplossing is: minder Islam, minder links en ook minder criminaliteit trouwens. Door hard op te treden en niet zo soft te zijn. Want Nederland is Nederland niet meer (vraag het Máxima maar). En we moeten véchten voor die spruitjeslucht.

Wat Nederland wel is: een lapje grond ommuurd door dijken en de Pietersberg (onze trots, anders had het geen berg geheten), met liefst straks ook een betonnen muur eromheen. We staan immers in een christelijk-joodse traditie. Wat ook betekent: solidair zijn met je eigen hachie en misschien ook de buurt, door eens goed een oogje in het zeil te houden. Blauw op straat.

Als de tv maar aan kan. Misschien komt er nog een gezellige inzamelingsactie op de bak, waar we onze Wilders geld kunnen zien inzamelen. Go Geert! Het weliswaar is voor een ander land (!) en riekt sterk naar ontwikkelingshulp (!) maar de camera gaat voor, en sommige standpunten kun je ook niet over de rug van 75.000 slachtoffers vasthouden. Dan is het makkelijker om een claim te leggen op dat echte Nederlanderschap: wat zijn we toch een goed land, en kijk eens hoeveel we kunnen! Vanachter de buis!

Maar intussen gaat de islamisering mooi door. Reden voor de PVV om mee te doen in twee gemeenten (van de 431), Den Haag en Almere. Raymond van Roon, die voor die laatste metropool de lijsttrekker is, zal het niet toelaten. In Almere is slechts zes procent Marokkaan of Turks. Behalve wat kwesties rond mobiliteit en de woningsamenstelling is het enige probleem in Almere dat het Almere is. Saai. Maar Raymond laat zich niet uit het veld slaan: “Het gaat ons niet om het aantal,” citeer ik uit het Parool. Eén moskee is genoeg om er een camera in te willen ophangen.

Mijn grootste frustratie met Geert en zijn PVV bestaat eruit dat ik niet de geringste notie heb waaróm ze doen wat ze doen. Er wordt geen enkele daadwerkelijke oplossing aangedragen. Ze zijn stuk voor stuk zot zodra ze worden geconcretiseerd. Kopvoddentax. Ik laat de rest van het lijstje maar zitten. Wilders draagt in elk geval aan niets anders bij dan verdere polarisatie tussen bevolkingsgroepen, en daarmee werkt hij alles wat in de buurt van een oplossing komt alleen maar tegen.

Dat is natuurlijk goed voor je populariteit, want het probleem dat je signaleert begint echt te worden. Het lijkt de Almeerders net alsof Mohammed B. inderdaad om het hoekje staat met een dolk in zijn ene hand en de Koran in de andere. Deze andere vrijheidsstrijder – want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen dingetje om te willen bevrijden – is wat Geert Wilders betreft de verpersoonlijking van de Islam. In Geerts analystische wereld kun je met één individu bewijzen dat een niet af te bakenen cultureel-religieus fenomeen, waar ruim een miljard mensen in meer of mindere mate onder kunnen worden geschaard, door en door verrot is. Chapeau! Dat het met het onderwijs zo droevig gesteld is, is dan overigens ook weer de schuld van de Islam.

Deze frustratie wordt vergroot doordat Wilders en consorten totaal niet zijn aan te spreken op hun standpunten. Waar je met andere partijen doorgaans op een manier in debat kan gaan waardoor je op zoek kunt naar oplossingen, heeft Wilders alleen zijn 3-puntenlijstje paraat, en verder een aantal retorische trucjes. Is er vanuit strategisch oogpunt geen belangstelling om toe te lichten waar de standpunten vandaan komen en waartoe ze dienen? Of is er geen onderbouwing?

En waar gaat die strategie eigenlijk heen? Wat gaat er gebeuren als de PVV ergens eens echte macht krijgt? Waarschijnlijk blijven ze ons dat antwoord immer verschuldigd. De PVV zorgt voor regelrechte achteruitgang door alle tijd die ze in het maatschappelijk debat innemen, uiteindelijk schandalig blijken te verkwisten. En waarom ze dat hebben gedaan, zullen we nooit ontdekken.

Als Wilders ergens voor terecht dient te staan, is het wat mij betreft om publieke tijdverspilling. Straf: precies die hoeveelheid verspilde tijd – die prima te berekenen is, anders zou de PVV ook niet hebben gevraagd naar de kosten van de allochtoon – politieke voorlichting geven aan jonge Marokkanen om hun maatschappelijke emancipatie een stuk op weg te helpen. En verplicht Marokkaanse thee drinken. Is een aanbeveling waard, overigens.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.