Een reuzencaravaan van aannemersconcerns

Ik houd ervan om netjes met een hoofdletter te beginnen, maar afgezien daarvan, ziet u het? De titel bevat slechts letters op x-hoogte. Geen van de letters heeft stokjes, lusjes, puntjes of accenten. De schoonheid der ultiem nihilisme, zo zien we het graag! Maar probeer er maar eens een degelijke tekst mee te maken. Gaat lastig.

In het Latijn ging dat iets makkelijker. Ik heb me laten vertellen dat er een slordige twee millennia geleden dichters waren die er de hoogste kunst in zagen slechts letters van de x-hoogte te gebruiken, en dan ook nog om en om klinker-medeklinker. Het Latijn leent zich daar gelukkig iets beter voor. Verder heb ik er binnen 2 minuten googlen niks over kunnen vinden; daarmee basta.

Omdat sommige sub-nuttige ideeën ondanks zichzelf toch uitwerking verdienen, heb ik er even werk van gemaakt. Op lexxio.verbi.nl vond in een enorme Nederlandse woordenlijst in een tekstbestand, die ik met R heb gefilterd op woorden met slechts de letters in ‘acemnorsuvwxz’. Dat leverde alsnog 4625 woorden op! Ik moet wel zeggen dat er buitengewoon veel woorden tussenstaan waar ik niks mee kan (dat zijn vooral afkortingen en acronymen en nog niet helemaal ingeburgerde neologismen), naast vervoegingen van werkwoorden (maar dat is wel weer handig voor als je, bijvoorbeeld, aan het dichten wil slaan).

Om mijn plezier met u te delen, heb ik twee zip-bestanden voor u: eentje met de x-hoogte-woorden alfabetisch gesorteerd en op lengte gesorteerd (29 kb), en eentje waarbij ook het lexxio-bestand en het R-script zit (1,9 Mb). Maar de langste woorden zijn natuurlijk het leukst. Wat denkt u van reuzenzwammen, overnamesommen, mosasaurussen, vervoerseconomen, veenmoerassen, curacaoenaars, ananasessence, sneeuwmannen of reserveserver?

P.S. Ik zag toevallig dat ‘mannenvoornaam’ wel, maar ‘vrouwenvoornaam’ niet voorkwam, en bovendien de meervouden daarvan ook niet. Tja. Niks is perfect.


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 reacties op “Een reuzencaravaan van aannemersconcerns”

 1. Meester T

  De schoonheid der ultiem nihilisme – is dat overigens ABN, maar dit terzijde – heeft wel een oer-Hollands trekje: laat geen letter ook maar iets boven het x-veld steken!

  Ik ben blij dat u dit plezier met ons wilde delen.

 2. Mieke

  Kijk, dat is nou heerlijke onzin die mijn dag goed kan maken!

 3. greet faber

  Knap bedacht en/of uitgezocht, ik houd wel van dit soort niemendalletjes.
  Wat is de connectie met je studie, of is dit ontspanning tussendoor….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.