NOS begrijpt politieke besluitvorming niet

De NOS maakt nieuws en wordt vervolgens door de werkelijkheid ingehaald. Bij herhaling.

In maart kopte de omroepstichting driftig op hun website dat het “Statiegeld (op) flessen verdwijnt“. Er was een commissieoverleg in de Tweede Kamer geweest waaruit bleek dat enkele partijen (in zetels een meerderheid) wel heil zagen in de plannen om meer werk te maken van plasticinzameling, ten koste van het statiegeldsysteem. Maar de NOS zag er meer in. De eerste alinea van het berichtje luidde:

Zo ver was het nog láng niet. Pas in juli werden er beslissende moties aangenomen over statiegeld en plasticinzameling – en nog steeds staan de afspraken op losse schroeven, want de gemeenten zijn nog niet akkoord met het totaalpakket. Ten tijde van het NOS-berichtje in maart waren de beslissende partijen CDA en D66 nog niet om en was de besluitvorming hierover nog niet geagendeerd.

Vandaag kopte de NOS: “Geen meerderheid voor afschaffen statiegeld“! Dit ging gepaard bij een bericht dat vanmorgen nog “Kamer: statiegeld behouden” heette, maar intussen “PvdA: statiegeld behouden” is gedoopt. De link verwijst – als bewijs – nog naar de oude URL, waar “PvdA” nog “Kamer” heette, maar het bericht is dus inhoudelijk aangepast. Er werd ook eerst vermeld dat er een meerderheid was doordat de PvdA steun krijgt van onder andere D66. Dat klopt helemaal niet.

Na de aanpassingen blijft in de berichtgeving nog steeds de suggestie overeind dat er in de Tweede Kamer ineens beweging zit om statiegeld toch maar niet af te schaffen – maar zelfs uit te breiden (grappig paniekbericht van VNO-NCW, ook leuk geframed: “herinvoering statiegeld”). Ook dat slaat eigenlijk nergens op: een nieuw PvdA-kamerlid hield simpelweg een pleidooi voor statiegeld in haar maidenspeech. Daarbij week ze geen jota af van datgeen dat in het PvdA-verkiezingsprogramma staat, noch van dat wat in het regeerakkoord staat – of liever ontbréékt, want in “Bruggen slaan” is niks over statiegeld/afval/recycling/grondstoffen geregeld. De NOS leek hier toch een revolutie in te ontwaren. Nieuwssites en twitteraars gingen los. We bedanken de NOS ditmaal voor het oplaten van een leuk proefballonnetje en we zijn benieuwd of deze reuring het dossier van weeromstuit weer openkrabt!


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.