4 Comments

 1. Fabienne

  Van de verschillende manieren om gedrag van mensen te beinvloeden is het heffen van belastingen een van de minst effectieve…
  zolang het emergente gedrag (=som van alle acties en beslissingen van de mensen en instituten in het systeem) en de structuur van het systeem niet veranderen, zijn belastingen onzinnig.
  Ik ben er dus niet zo zeker van of het invoeren van emissierechten wel iets uithaalt als de rest van het systeem niet fundamenteel verandert. (vergelijk de banken, die na de kredietcrisis grotendeels weer vrolijk op dezelfde voet doorgaan tot de volgende crisis)

 2. Jops

  Ik heb een opmerking over de genoemde belastingen, waarbij ik even afzie van de discussie of heffing een effectieve maatregel is. In Nederland bijvoorbeeld hebben we namelijk een systeem waarbij je inkomen zwaarder belast wordt naarmate het hoger is. Daarbij is er ook nog een vermogensrendementsheffing voor mensen die veel geld hebben en onroerendezakenbelasting voor mensen die een (duur) huis hebben. Volgens mij zou je dan het bedrag dat je onder de streep overhoudt, vrij moeten kunnen besteden zonder nóg een keer naar je inkomen te hoeven kijken. Dit zou dan in het (utopische) mondiale scenario precies zo moeten gaan. Volgens mij is dat makkelijker, goedkoper en veel minder privacygevoelig…

 3. Meester T

  K.I.S.S.
  Voor hen die perse kortere vluchten willen maken is er een eenvoudiger oplossing denkbaar: geef hen een parachute!

 4. Omdat het nooit te laat is om ergens nog op terug te komen: laatst woonde ik een lezing bij van Bert Vink, die een dergelijk systeem verder heeft uitgewerkt. Hij introduceert een aparte valuta (naast geld), de ‘Terra’. In feite is het geen valuta maar een voor iedereen (>18) gelijke hoeveelheid rechten om wat van de mondiale milieugebruiksruimte te benutten. Iedereen krijgt dus een zng. ‘eerlijke aarde-aandeel’ (voetafdruk) te besteden. Tamelijk onhaalbaar plan, maar eigenlijk wel een zeer terecht plan. Zie http://www.platformdse.org/file/212.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.